Tuskin yksikään yritys enää suhtautuu välinpitämättömästi toimintansa ympäristövaikutuksiin. Suomessa raakaöljystä jalostetut polttoaineet ovat keskeisin hiilidioksidipäästöjen lähde, joten työkoneiden sähkökäyttöisyyden lisääminen on monien yritysten agendalla. Sähkö on lisäksi polttonesteitä edullisempi energian lähde ja huoltokustannuksetkin vähenevät moottoriöljyn ja suodatinten vaihtojen jäädessä pois.
Jätteenkierrätyksen ja energiapuun mekaanisen käsittelyn koneiden johtava valmistaja, Vimelcon pitkäaikainen päämies Komptech on jo pitkään tarjonnut myös sähkökäyttöisiä, mobiileja vaihtoehtoja seulakoneiksi ja nykyisin myös murskaukseen.

Cribus-rumpuseulat

Komptech Cribus, sähkökäyttöinen mobiilirumpuseula

Komptech CRIBUS 3800

Komptechin 2010 lanseeraamat Cribusrumpuseulat suunniteltiin alusta alkaen sähkökäyttöisiksi. Integroidulla dieselgeneraattorilla varustettuna niitä voidaan käyttää täysin mobiilisti mutta verkkosähkön ollessa tarjolla myös kytkeä suoraan siihen.
Malleja on kolmea kokoa, 2800, 3800 ja 5000, kaksi ensimmäistä numeroa ilmaisee rummun tehollista pinta-alaa. Puoliperävaunu-mallinen Cribus 5000 on 50m² seulonta-alallaan markkinoiden suurin sarjavalmisteinen mobiilirumpuseula. Cribuksessa hienojakeen kasakuljetin liukuu kuljetustilassa syöttimen viereen ja taittuu kuljetusasentoon sitä vasten. Näin seularummusta on voitu tehdä halkaisijaltaan iso, 2200mm mutta pitää koneen kuljetusleveys normaalin perävaunun 2550mm leveydessä.
Rumpua ei pyöritä ketju vaan seularummun sähkömoottoroidut kannatinpyörät. Tällainen voimansiirto on hyötysuhteeltaan erinomainen. Kun tämä yhdistetään sähkökäyttöisyyteen ja suureen rumpuun, on kyseessä markkinoiden energiataloudellisin mobiilirumpuseula.

Multistar-tähtiseulat

Komptech Multistar -tähtiseulat ovat sähkökäyttöisiä, dieselgeneraattorilla varustettuja

MULTISTAR L3 -tähtiseula

Etenkin kompostin, mullan ja puumurskeen seulontaan sopivat Komptechin Multistar-tähtiseulat ovat aina sähkökäyttöisä ja Cribuksen tavoin yleensä varusteltu dieselgeneraattorilla. Multistar-tähtiseulan valtteja on CleanStar-puhdistusormet, jotka pitävät seulatähtien välisen raon puhtaana ja samalla suojaavat itse tähteä kulumiselta.
Multistarilla saadaan kaikkein tarkin seulontatulos, koska se ei päästä ylipitkiä tikkuja läpi, seulottu multa on siis erittäin korkealaatuista. Mobiiliseula on yleensä kaksitasoinen, joten yhdellä seulalla voidaan esimerkiksi kantomurskeesta poistaa niin hieno maa-aines kuin ylipitkät tikut. Lisäksi seulontakarkeutta voidaan säätää muuttamalla tähtiakselien pyörintänopeutta.

Myös Komptechin tuuliseulat Hurrikan ja Stonefex ovat sähkökäyttöisiä ja tarvittaessa varustettu integroidulla dieselgeneraattorilla, samoin mobiili pyörrevirtaerotin Metalfex.

Terminator ja Crambo e-mobile

Crambo e-mobile -sähkökäyttöinen siirreltävä puumurskain

Crambo Hook e-mobile -versiona

Komptechin lippulaivakoneet ovat hidaskäyntiset murskaimet Terminator ja Crambo. Terminator on yksitelainen, murskausväliltään säädettävä, suuritehoinen esimurskain. Se kestää epäpuhtaudet ja soveltuu kaikenlaisten jätteiden murskaukseen. Crambo on kaksitelainen, nopeasti vaihdettavilla seulakoreilla varustettu puumurskain, joka varmatoimisesti murskaa kannot, jätepuun ja kaikenlaisen muunkin puun ja biomassan. Molemmissa murskaimissa on pultilla kiinnittyvät, nopeasti vaihdettavat murskaushampaat.
Vuodesta 2020 niin Terminatoria kuin Cramboa on valmistettu semi-mobiilina mallina, jossa dieselmoottorin tilalla on sähkömoottori ja sähköohjauskaappi polttoainetankin tilalla. Murskaimia saa joko vaihtolava- tai trailerialustaisena ja diesel-mallin tapaan eri tehoisina, 160–280 kilovatin moottoreilla.

Lisätietoja: Lauri Rahikainen, 050 4568143