Lahden seudun jätteille yksi Suomen edistyksellisimmistä kierrätyslaitoksista

Vimelco toimitti Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:lle mittavan, materiaalinkierrätystä edistävän lajittelulaitoksen.

Uusi LATE-lajittelulaitos on laskennallisesti mitoitettu 66000 jätetonnille vuodessa ja se käsittelee erilaisia sekalaisia jätejakeita eräajona.

Mekaanisen esikäsittelyn hoitavat Komptechin Terminator Direct -murskain, 22/78- ja 22/55-rumpuseulat ja kaksi Ballistor 4300 -erotinta sekä CityEquipin toimittama WS-2-tuuliseula. Metallit erottelee Master Magnetsin kaksi PIL-magneettierotinta ja ECS-pyörrevirtaerotinta. Kaksi hyvin esikäsiteltyä jaetta kulkevat lopuksi neljälle Pellenc ST:n optiselle Mistral-erottimelle, jotka erottelevat jakeesta muovijakeita ja kuituja (pahvi ja paperi) materiaalikierrätykseen. Lisäksi vanhemmalle MURRE-laitokselle kulkeutuu kierrätyspolttoaineeksi murskattava jae ja tuulierottelu poistaa epäorgaanisen, palamattoman jakeen. Näin ollen sekalainen jäte saadaan sekä laadullisesti että määrällisesti hyvin hyödynnettyä, mikä alun alkaenkin oli PHJ:n keskeinen tavoite.

Projektissa Vimelcon keskeisimpänä kumppanina oli pitkäaikainen ja läheinen päämiehemme, itävaltalainen Komptech. Vaikka myös muissa laitoksen keskeisissä koneissa Vimelco luotti eurooppalaisiin päämiehiinsä, jotka ovat alansa johtavia ja tuotekehityksen kärjessä olevia laitetoimittajia, on laitoksen kotimaisuusaste myös merkittävä. Laitoksen 30 hihnakuljetinta toimitti Ferroplan Orimattilasta, myös koneiden tuki- ja huoltorakenteet sekä pölynpoistojärjestelmä suunniteltiin ja toimitettiin kotimaisin voimin, samoin monet pienemmät alihankinnat.

Testaus-, koulutus- ja koeajovaiheeseen päästiin loppukesällä 2016, jonka jälkeen alkoi tuotannollinen koekäyttö. Laitoksen vastaanotto tapahtui vuoden 2017 puolella.

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Tilaa uutiskirjeemme

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.