Mistral+ Connect – optista erottelua älykkäämmin ja tehokkaammin

image-6215

Jätteenkierrätyksen prosessikoneista kaikkein nopeinta kehitys on optisissa erottimissa ja muissa anturiperusteisissa erottimissa. Optisten erotinten (NIR-erotinten) kansainvälinen avainpelaaja, ranskalainen Pellenc ST, on aina ollut tuotekehityksen kärjessä ja kerromme tässä muutamista viimeaikaisista parannuksista.

Perinteinen optinen erotin tunnistaa materiaalit valaisemalla erotinkuljettimella kulkevaa materiaalivirtaa, ohjaamalla takaisin heijastuvan valon spektrometrille ja lukien sen aaltopituudet. Yleisimmin käytetään lähi-infrapuna-alueen aaltopituuksia (NIR-spektroskopia). Eri muovilaadut absorboivat eri aaltopituuksia, joten takaisin heijastuneesta ”spektrikäyrästä” muovilaatu voidaan tunnistaa ja edelleen erottaa kuljettimen päässä olevan ilmasuutinpalkin avulla. Myös kuituja (pahvi, paperi, puu…) voidaan tunnistaa vastaavasti.

Laitteen toimintaperiaatteesta olemme kirjoittaneet aiemmin tässä artikkelissa.

Aerolight – pyörteily hallintaan

Aerolight on Mistral+ Connect -erottimen jakokammion uudenlainen, erottelutarkkuutta parantava design, jolla ehkäistään ilmavirtojen pyörteily, joka saattaisi ohjata jotkut kalvomaiset kappaleet väärään jakeeseen, vaikka ilmasuihku olisi ne lähtötilanteessa erottanut oikein.  Aerolight-kammiota käytetään yhdessä Turbosorterin kanssa. Turbosorter on pitkään käytössä ollut, patentoitu ilmavirtalaite erotinkuljettimen päällä, joka ”kumoaa” ilmanvastuksen. Siten se estää kappaleiden liukumisen nopeavauhtisen hihnan päällä, joka aiheuttaisi epätarkkuutta erottelussa. Turbosorter ei tarvitse paineilmajärjestelmän ilmaa vaan tuottaa sen itse erittäin matalalla 0,35kW käyttöteholla. Aerolight-design taasen ohjaa tämän ilmavirran jakokammiossa suoraviivaiseksi niin, että se estää oikein lajittuneita kevyitä kappaleita lentämästä pyörteilyn takia väärälle puolelle.

CNS ja AI, etkä enää putoa kehityksen kelkasta

Kaksi keskeistä asiaa Mistral-erottimen entistä paremman tunnistuskyvyn takana ovat ”Central Nervous System” CNS sekä kamerakuvaa lukeva tekoäly.

CNS on koneen kaikkea toimintaa seuraavat aivot, jotka mahdollistavat uusimpien innovaatioiden lisäämisen olemassa olevaan koneeseen. Jos hankit Mistral+ Connect erottimen nyt, pystyt lisäämään siihen myös ne taidot, mitä tuleva tuotekehitys mukanaan tuo.

Syväopetettu AI-monitorointi perustuu tavalliseen RGB-kameraan, joka kuvaa materiaalivirtaa ja CNS yhdistää kuvavirran datan spektrometrin antamaan dataan. Jos esimerkiksi PET-pullo on kirkas mutta sen peittää suuri, värikäs etiketti, näkyvän valon spektrometri tulkitsee värin etiketin mukaan, mutta koneen tekoäly on koulutettu tunnistamaan etiketin ”harhautus” ja määrittämään pullo sen pohjavärin mukaan.
Samaa periaatetta voidaan käyttää, jos ruokapakkausten joukkoon ei haluta muita kuin ruokapakkauksia.

Mustat kappaleet ja profiilitunnistus

Mustat kappaleet ovat olleet optisten erotinten perinteinen haaste, koska niistä ei heijastu takaisin valoa, josta spektrikäyrä voitaisiin lukea. Pellenc ST onkin tutkinut ratkaisuja tähän eri keinoin. Mikäli kyseessä on ns. negatiivinen erottelu, jolloin materiaalista ei erotella haluttua jaetta vaan niitä epäpuhtauksia, jotka halutaan poistaa jakeesta, on profiilitunnistus osoittautunut hyväksi ratkaisuksi.

Epäpuhtauden ollessa musta, ei NIR- eikä VIS- (eli näkyvän valon) spektrometri sitä tunnista, mutta profiilintunnistuskamera sen samassa paikassa näkee. CNS yhdistää nämä tiedot mikrosekunneissa ja antaa käskyn poistaa kappale. Profiilitunnistus hyödyntää samaa valaistusta kuin NIR/VIS-skannerit eikä siis lisää kulutusosien määrää eikä koneen kokoa.

Lisätietoja: Lauri Rahikainen 050 456 8143

L.R. 11.7.2025

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Tilaa uutiskirjeemme

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.