Optinen erottelu jätteiden kierrätyksessä

image-3592

Pellenc ST Mistral+, Binder+Co Clarity

Sekalaisten rakennus-, pakkaus- ja muiden vastaavien energiapitoisten jätteiden käsittelyssä Suomessa on perinteisesti tähdätty rinnakkaispolttoon kelpaavan kierrätyspolttoaineen (reffin) valmistukseen. Prosessissa on mahdollisesti lajiteltu metalleja magneetti- ja pyörrevirtaerottimilla ja poistettu epäorgaanisia jakeita ominaispainoerottimilla, kuten tuuliseulalla. Mutta muiden jakeiden lajittelu kierrätysraaka-aineeksi on ollut vähäistä.

Optinen erotin ei ole keksintönä uusi, mutta sekin on perinteisesti ollut PVC-muovia poistava laite, koska PVC:n kloori on haitallinen epäpuhtaus reffissä. Optisen erottelun mahdollisuudet kierrätysprosessissa ovat kuitenkin huomattavasti laajemmat.

Mistral- optisen erottimen erottamaa LDPE-muovia
Energiajätteestä optisesti eroteltua LDPE-muovia

Esikäsittely tarvitaan

Optinen erotin ei yksinään ratkaise lajittelutarvetta, vaan jätettä on esikäsiteltävä. Yleensä tarvitaan vähintään esimurskain, jotta materiaali on tasakokoisessa, prosessoitavassa palakoossa sekä seula, koska hienoaines sotkee kappaleiden tunnistusta.
Hyvä palakoko lajiteltavalle materiaalille on noin 60–300mm. Tätä suuremmat kappaleet helposti peittävät muita kappaleita, jolloin niitä ei tunnisteta oikein. Optista erottelua voidaan käyttää myös hienon, muutamien millien kokoisen murskeen erotteluun, mutta tällöin materiaalin tulee olla sekalaista jätettä homogeenisempaa ja kauttaaltaan pienikokoisempaa.

Optisen erottelun periaate

Ensimmäiset optiset erottimet, joita Binder+Co teki jo 80-luvulla ja Pellenc ST 90-luvulla, perustuivat näkyvän värin tunnistukseen ja siksi käytetään yleisnimeä optinen erotin. Muovien ja kuitujen erottelussa tunnistus perustuu nykyään kuitenkin yleisemmin NIR- (near-infrared) eli infrapuna-alueen aaltopituuksiin.

Pellenc ST:n NIR-erotin Mistral+
Pellenc ST:n optinen erotin Mistral+ on luokassaan Euroopan myydyimpiä erottimia

Mistralin suutinpalkki ampuuEsikäsitelty materiaali kulkee erottimen kuljetinhihnalla, jonka loppupäätä valaisee kirkas, suora valokeila. Materiaalin kulkiessa valokeilan ohi erottimen ”skannerit” keräävät niistä takaisin heijastuvan (infrapuna)valon. Valo kulkee spektrometrille, joka tunnistaa, mitkä valon aaltopituudet kappale on absorboinut.
Eri muovilaadut (kuten polyeteeni, polypropeeni, PET, polystyreeni…) absorboivat eri aaltopituuksia. Erottimen tietokone vertaa heijastusta eri muovilaaduista testauksella kerättyyn dataan ja mikäli tunnistuksen antama käyrä, ”nimikirjoitus”, on riittävän samanlainen tietyn muovilaadun kanssa, materiaali tunnistetaan. Mikäli kyseinen materiaali on valittu eroteltavaksi, tietokone antaa kuljettimen päässä olevalle ilmasuutinpalkin suuttimille käskyn puhaltaa oikealla hetkellä oikeassa kohtaa, jolloin materiaali lentää eri kammioon.

Myös kuidut eli paperi, pahvi, puu ja luonnonkankaat absorboivat infrapunavaloa tunnistettavasti, mutta niiden keskinäiset erot ovat pieniä. Pellenc ST on kuitenkin tehnyt hyvin paljon tuotekehitystä mm. näkyvän ja infrapunavalon aaltopituusalueen mittaustietojen yhdistelyssä (”Dual Vision”). Niinpä joissakin tilanteissa on tehtävissä ero myös eri kuitutyyppien välillä.

Optinen erotin voidaan lisäksi varustaa induktiivisella anturilla, joka tunnistaa sähkönjohtavuuden avulla metallit.

Erotetun tuotteen puhtaus

Mitä runsaammin haluttua materiaalia jakeessa on, sitä puhtaampana se saadaan erilleen. Yksi erotin voi erottaa yhden tai kaksi jaetta. Koska jätteen kappaleet eivät aina putoa ideaalisesti kuljettimelle, vaan osa jää toinen toisen päälle, ei yhdellä erottimella saavuteta täydellistä puhtautta. Korkea puhtausaste edellyttää kertausta, eli silloin haluttu materiaali kulkee erottimen läpi sellaisenaan ja erotin poistaa joukosta väärät kappaleet. Tätä kutsutaan negatiiviseksi erotteluksi.

Huollettavuus huomioitu

Pellenc ST:n Mistral+ ei ole ainoastaan tunnistustekniikaltaan ja algoritmeiltaan huippuunsa kehitetty erotin; myös huollettavuus on ollut kehityksen keskiössä. Mistral+:n jakokammiossa on ovet ja huoltotasot tarjoten helpon pääsyn suutinpalkille, jonka osat on nopea vaihtaa. Kuljetinhihnan yläpuoliselta huoltotasolta lamput ja skannerit voi käydä puhdistamassa vaikka kesken ajon.

Mistral+, venttiilien huoltoa
Jakokammioon avautuva huoltolattia helpottaa venttiilien ja jakorullan huoltoa

Binder+Co:n Clarity-erottimet on suunniteltu erottelemaan homogeenisempia, pienikokoisempia jakeita, kuten muovifleikkiä tai mineraaleja. Lasin lajittelussa kone on markkinajohtaja maailmassa. Nykyinen Clarity Complete tarjoaa merkittävää säästöä niin tilankäytössä kuin investoinnissa, koska yksi laite pystyy erottelemaan eri tyyppiset epäpuhtaudet.

[Video kirkkaan ja värillisen lasin erottelusta]

L.R. 14.4.2021 | Lisätietoja Laurilta: 050 4568143

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Tilaa uutiskirjeemme

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.