Komptechin AXTOR-hakkuri-murskain vakuutti demokiertueellaan – uusi kone nyt toimitusvalmiina!

image-5249

Axtor 4510 -puumurskain-hakkuri on Komptechin Axtor-kehitystyön viimeisin tuotos, jossa kaikki palaset täydelliseen monitoimimurskaimeen ovat vihdoin kohdallaan. Siksi oli Vimelcon aika tuoda se ensiesittelyyn FinnMetko-messuille, jonka jälkeen tehtiin mainiosti sujunut demokiertue Jämsän Hallissa 6.9. Vesilahden Narvassa 8.9. ja Oripäässä 13.9.2022.
Vakuuttava, laajaa kiinnostusta kerännyt murskain laitettiin tilaukseen ja vastaava uusi kone on nyt heti saatavissa, siihen voi tulla tutustumaan Vimelcon pihaan Hyvinkäälle. [edit: Kone myytiin mutta marraskuussa 2023 saapuu Axtor 6210 varastoon.]

AXTOR on vaakasyöttöinen, nopeakäyntinen murskain kaikenlaiselle puulle ja vihermassalle, johon voidaan käyttökohteen mukaan vaihtaa joko heilurivasarat tai kiinteät terät. Heilurivasaraksi voidaan valita vasara tai murskausterällä varustettu heiluri, kiinteänä teränä voidaan käyttää laadukasta haketta tekevää hakkuriterää tai paksumpaa, kulutuskestävää murskausterää. Näin ollen hakkuri-murskain soveltuu aivan kaikenlaisen puun ja vihertähteen käsittelyyn.
Helmikuun alussa toimitusvalmiin koneen varusteluksi on valittu niin kiinteät murskaus- kuin hakkuriterät.

Axtor 4510 Trailer, jolla työnäytökset tehtiin ja jollainen myös on myyntiin tilaamamme kone, on 340kW-tehoinen (462 hv), kaksikeskiakselinen perävaunu, painoltaan 19 tonnia. Se oli ketterä liikuteltava siis, mutta tehokas: Demoissa päästiin monilla materiaaleilla yli 150 m³/h kapasiteettiin, joten otollisella materiaalilla ja rutinoituneen syöttäjän käsissä 200 m³/h asti voi varmasti päästä. Sillä kelpaa urakoida jo keskikoon terminaaleissa mutta toisaalta päästään myös pikkuteiden päässä oleviin kohteisiin. Polttoaineen kulutus vaihteli 0,3–0,4 litran välillä tehtyä irtokuutiota kohden.

Axtor, ohjausnäyttö, syötön asetukset

Axtorin graafisen, havainnollistavan ohjausnäytön ansiosta mekin omaksuimme murskaimen monipuolisen käytön nopeasti. Tässä ruudussa on materiaalin syötön asetuksia, materiaalin mukaan voidaan muokata ja valita eri reseptejä.

Murskainrumpu on pitkän tuotekehityksen tulos ja tuotti kaunista haketta ja mursketta, yllättävän vähäisellä melulla. Testeissä käytettiin kahta terämallia; puhdasta runkopuuta haketettiin kiinteillä hakkuriterillä, hakkuutähdettä, jätepuuta, havuja ja risuja murskattiin kiinteillä murskainterillä. Axtor on varustettu magneettisella hihnapyörällä, jonka keräämästä jakeesta huomasi rautaa olleen syötteessä varsin paljon, vaikka se päälle päin melko puhtaalta näyttikin. Hyvin silti kiinteätkin murskainterät materiaalia kestivät! Vaihto hakkuriteristä murskainteriin sujui meiltä aloittelijoiltakin tunnissa.

Oksien ja havujen murskausta Narvassa. Kuten kuvassa, myös ensimmäinen myyty kone oli varustettu renkaiden vasemmalla puolella näkyvällä ajolaitteella, joka mahdollistaa koneen omavoimaisen ajamisen eteen ja taakse, kauko-ohjaimella.

Mutta tietysti meitä kiinnosti kuulla, että mitä sitten, kun oikein iso rauta ajautuu murskaimeen? Alkupuolen demoista mukana ollut Komptechin teknikko Patrick Barth kertoi, että jo tietämämme kiinteän terän tukijalan sulakepultin lisäksi sulakepultit ovat myös vastaterän jälkeisen kitkalattian elementeissä ja jos rauta lentäisi seulakorille asti, niin siinäkin on sulakepultit mahdollistamassa seulakorin taittumisen irti rummusta.

Jämsässä kokeiltiin myös hienoja 45mm seulakoreja, joilla syntyi hienoa, noin 30mm haketta. Laadun maksimoimiseksi käytettiin vakiosyöttönopeutta, jolloin syöttö pysähtelee kuorman mukaan. Parempaan kapasiteettiin päästiin kuitenkin vaihtuvalla syöttönopeudella, joka säätyy automaattisesti kuorman mukaan.

Seulakorin vaihto osoittautui tosielämässäkin niin helpoksi kuin esite antaa ymmärtää. Koriteline taittuu auki roottorin päälle ja seulakori sen jälkeen suoraan pystyyn. Kun alhaalta avaa kolme pulttia, kori jää roikkumaan yläosan koukuista, jolloin se on helppo kuormaimella nostaa pois ja roikottaa toisen silmäkoon kori paikalleen. Heti myyntivalmiin koneemme varusteluun kuuluu 80mm ja 150mm seulakorit.

Jätepuun murskausta Oripäässä. Axtor söi hankalankin mallista jätepuuta nopeammin, kuin kokenut koneenkäyttäjä ehtii metsäkouralla syöttämään.

Koko demokierroksen aikana ei ollut mitään ongelmia. Hätäseis-releessä ilmeni pieni, harvinainen vika mutta tämäkin tapahtui vasta testipäivän päätteeksi yleisön jo poistuttua 🙂

Axtorista on myös tehokkaampi 6210-malli (430kW, 585hv), 4510-mallin tavoin se on saatavissa myös tela-alustaisena.

[Konepörssi-lehden 11/2022 juttu Axtor-demokiertueesta]

Lisätietoja: Lauri Rahikainen 050 456 8143 , Sisko Koskinen  040 756 0490

LR 13.10.2022

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Tilaa uutiskirjeemme

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.