Vaikeasti seulottavia materiaaleja varten jo 1950-luvulla kehitetty Bivitec-kaksoisiskuseula (Spannwellensieb) eli flip-flow-seula on saanut uuden nosteen, kun sen erinomaiset seulontaominaisuudet otettiin käyttöön kierrätysalalla. Nykyisin jo puolet Bivitecin valmistamista kaksoisiskuseuloista menee kierrätysprosesseihin, joissa materiaali usein on tukkivaa ja vaikeasti käsiteltävää.
Bivitec-seulatekniikka
Bivitec-seulassa on ”vaahtokarkeilla” eli kumijousilla tuettu päärunko, jonka moottoroitu epäkesko saa pyörötäryliikkeeseen. Lisäksi siinä on kumiblokeilla tuettu välirunko, jonka pyörötäry saa värähtelemään pitkittäissuuntaisesti. Erittäin kulutuskestävien, polyuretaanista tehtyjen seulamattojen kiinnityspalkeista joka toinen on kiinni päärungossa, joka toinen välirungossa. Näin mattoihin saadaan täryn lisäksi nopea vetävä ja palauttava liike, joka tuottaa mattojen pintaan erittäin korkeita, jopa yli 40 g:n kiihtyvyyksiä. Tämän voimakkaan ravistuksen myötä seulareiät pysyvät auki vaikeastikin seuloontuvilla materiaaleilla.
Perinteisesti Bivitec-seulaa on käytetty malmien, teollisten mineraalien ja teräksen valmistuksen raaka-aineiden käsittelyssä. Tekniikka mahdollistaa seulonnan jopa 200µm palakokoon asti. Kierrätyksessä tekniikkaa käytetään mm. voimalaitostuhkan käsittelyssä, kompostin hienoseulonnassa, hienonnetun biojätteen puhdistamisessa roskista, jolloin erottelua voidaan tehostaa vesisuuttimilla, romunkierrätyksen jakeiden seulonnassa tai kun sekalaisen jätteen seula-alitteesta halutaan hienoin jae erilleen epäorgaanisen osuuden vähentämiseksi.
Bivitec ja jätetäryseulat osana Kuusakosken uutta NFR-laitosta
Esimerkkinä Bivitec-flip-flow-seulan kierrätyssovelluksista on Kuusakoski Oy, joka kahtena viime vuonna investoi merkittävästi romunkäsittelyn NFR-rejektin jatkolajitteluun. Osaksi linjastoja hankittiin kolme Bivitec-seulaa sekä kaksi Binder+Co:n jätetäryseulaa eli ns. 3D-seulaa, jotka on suunniteltu jätemateriaalien karkeaan, tukkeutumattomaan seulontaan.
Bivitec voidaan tehdä myös kaksi- tai kolmitasoisena, jolloin ylätaso voi olla myös perinteinen kiinteä seulataso tai esimerkiksi em. 3D-taso. Näin yhdellä seulalla voidaan tehdä kolmesta jopa viiteen eri jaetta. Jos materiaalin joukossa on suuria, painavia kappaleita, esiseulataso tarvitaan myös, jolla varmistetaan hyvin voimakasta liikettä tekevien seulamattojen pitkä käyttöikä.
Huoltoystävällisyyttä
Kun matot sitten joskus pitää vaihtaa, käy tämä sujuvasti kumivasaralla ne kiilanauhan kanssa paikalleen naputtelemalla, pultteja ei käytetä. Osa Bivitecin innovatiivisuutta on mattojen ”häränsarvi-asettelu”: Laidoiltaan matot taittuvat ylös eikä niissä ole sivuseinää vasten hierovaa päätyä, joka kuluisi ja lopulta päästäisi ylisuurta materiaalia alitteeseen.
Bivitec e+
Viimeisin luku Bivitecin menestystarinassa on Bivitec e+. Seulamallissa runko pysyy paikallaan ja vain mattoja ravistavat palkit liikkuvat ristikkäisiin suuntiin. Dynaaminen kuorma on tällöin hyvin alhainen, joten myös tukirakenteet voidaan tehdä merkittävästi kevyemmin. Tämä tarkoittaa myös merkittävää energian säästöä – Bivitec e+ kuluttaa jopa 65% vähemmän sähköä kuin perinteinen, koko runkoaan täryyttävä seula. Lisäksi seulonnan voimakkuutta voidaan säätä eli keventää iskua silloin, kun alitetta halutaan vähemmän.
Lisätietoja: Lauri Rahikainen 050 4568143, Mika Lampinen 050 4568142
LR 16.4.2024