Akkukierrätyksen pioneeri AkkuSer kehittää kierrätyslaitostaan – Vimelcon koneet vahvasti mukana

akkuja

Nivalalainen AkkuSer Oy on 2006 perustetun tuotantolaitoksen alusta asti kierrättänyt kaikki Suomesta kerätyt kannettavat akut ja paristot. Akkujätettä tuodaan myös monesta Euroopan maasta yrityksen itse kehittämään käsittelyprosessiin, joka mahdollistaa akkujen sisältämien tärkeiden metallien uudelleenkäytön.

Vuosien mittaan käsiteltävien akkujen ja paristojen määrä on kasvanut merkittävästi ja niinpä laitokselle on juuri valmistumassa tehokkaampi ja parempi käsittelyprosessi, erityisesti Li-ion akkuja varten.

Laiteratkaisuja

Uudistettuun linjastoon on ratkaisuksi löytynyt Vimelcosta kolmekin konetta viimeisen puolen vuoden aikana: Leikkaava murskain Ulster Shredders U-45, rumpumagneetti Mastermag 12PD4 ja kaksoisiskuseula Bivitec LIL/ED 2,5×600.

Ulster Shredders U-45 -murskain sopii akuille
Ulster Shredders U-45 -murskain Akkuserin uuden linjaston alkupuolella

Ulster Shredders -muskain on ennen kaksivaiheiseen murskaukseen perustuneen linjaston esimurskain. Esimerkiksi sähköpyörien akuissa voi olla paksumpaakin metallia, joten voimakasvääntöinen hidaskäyntinen murskaus tekee käsittelyprosessista toimintavarmemman ja sujuvamman.

Binder+Co:n Bivitec-kaksoiskuseulan eli ”flip-flow-seulan” seulamattojen voimakas liike tehostaa hienoseulontaa, jolla rikastetaan haluttu kobolttipitoinen jae.

Master Magnetsin PD-rumpumagneetti, jossa on tärysyötin, moninapainen 180° neodyymimagneettisektori ja sen ympäri pyörivä rumpu, erottelee seulaylitteestä ferromagneettisen jakeen erittäin tehokkaasti.

Bivitec-kaksoisiskuseula ja Mastermag PD -rumpumagneetti testejä varten aseteltuna, ennen varsinaista asennusta.

Akkujen kierrätyksessä volyymit ovat pienempiä kuin normaalin sekajätteen käsittelyssä. Edellä mainittuja koneita yhdistää se, että ne skaalautuvat pieneen kokoon mutta kuten suuremmat mallit, ovat teolliseen käyttöön tehtyjä, jämäkköjä ja suorituskykyisiä prosessikoneita.

Laitosprosessinsa uudistuksella AkkuSer ei ainoastaan paranna suorituskykyään, vaan vastaa myös vähäkobolttisten Li-ion-akkujen nopean yleistymisen tuomiin haasteisiin.

Lauri Rahikainen 5/2019

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Tilaa uutiskirjeemme

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.