TWS, Terex Washing Systems -pesulaitteet

image-5200

Terex Washing Systems perustettiin kun Terex osti Powerscreen- ja Finlay- brändit Pohjois-Irlannista. Tällöin näiden molempien merkkien pesulaitososaaminen yhdistettiin yhden tuotemerkin alle. Suomessa Vimelco Oy on toiminut Powerscreen edustajana jo yli 30 vuotta ja myös Terex Washing systemsin koko sen olemassaolon ajan. Ylivoimaisesti suurin osa Suomessa toimivista kiviaineksien pesulaitoksista on joko Powerscreenin tai Terex Washing Systemsin valmistamia.

Alkuun pesulaitteilla pestiin betonin valmistukseen käytettäviä kiviaineksia ja toki vielä nykyäänkin tuolla on merkittävä osuus, jos ajatellaan pestyjä tonneja. Seuraava steppi oli rakennusteollisuuteen liittyvien kuivatuotteiden raaka-aineiden peseminen. Kymmenisen vuotta takaperin golfkenttien rakennusbuumi johti huomattavaan pestyn hiekan käytön lisääntymiseen. Nykyisin aina vain suurempi osa laitteista menee erilaisiin kierrätyssovelluksiin, kuten teollisuuden hiekkojen kierrätykseen. Maankaatopaikkojen puutteesta johtuen aletaan kaivettuja maa-aineksia lajitella ja kierrättää koko ajan enemmän. Kiviaineksien peseminen on laajentunut myös murskattuihin tuotteisiin, eli nykyään pestään jonkin verran hiekotussepeleitä katupölyn vähentämiseksi.

Viime aikoina keskusteluissa on noussut esiin kapillaarikatkoihin käytettävät kiviainekset, joita on alettu pesemään jotta voidaan käyttää pienempiä kerrospaksuuksia. Tässä tapauksessa pesemisellä saadaan myös ekologisia vaikutuksia, kun voidaan käyttää ja kuljettaa vähemmän neitseellisiä kiviaineksia. Peseminen sinällään on hyvinkin ekologista, koska siinä käytännössä huuhdellaan vedellä kivet ja käytetty vesi kierrätetään altaiden kautta takaisin prosessiin. Mitään pesuaineita ei käytetä.

Nykyään on saatavissa myös ns. suljetun kierron laitoksia, joissa kaikki laitoksessa käytettävä vesi kiertää säiliöissä ja suodatetaan uudelleen käytettäväksi. Tällaisissa laitoksissa käytettävä kokonaisvesimäärä on huomattavasti pienempi kuin perinteisissä altaisiin perustuvissa.

Pesulaitoksen osalta kannattaa kuitenkin muistaa, että sen perustaminen vaatii aina viranomaisluvan ja toinen huomioon otettava seikka on veden riittävyys. Vaikka vettä kierrätetään, niin jos pestään 100 t/h ja lopputuotteen kosteus on 7% niin vettä kuluu 7m³/h.

Eli kun luvat ja vedet on kunnossa niin Terex Washing Systems pystyy toimittamaan kaikki laitokseen tarvittavat komponentit omasta valikoimasta ja laitos voidaan toteuttaa vaikka avaimet käteen periaatteella. Rohkeasti vaan ottamaan yhteyttä Vimelcoon niin suunnitellaan teille tuottava pesulaitos.

Kuvassa TWS Aggwash300 joka on tarkoitettu kierrätyskiviaineksien pesuun ja tässä laitoksessa myös veden käsittely.

Lisätietoja Mikalta 050 456 8142

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Tilaa uutiskirjeemme

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.