Ballistor erottelee litteän ja pehmeän jakeen erilleen muusta materiaalista ja seuloo samalla hienoainekset pois. Ballistinen erottelu perustuu kerta toisensa jälkeen erinomaiseksi todettuun tekniikkaan, jossa polkevaa liikettä tekevä erottelutaso jakaa materiaalit muotoon ja kovuuteen perustuen. Konetta tehdään eri leveyksillä kapasiteettitarpeen mukaan.
Jätteen lajittelussa ballistiselle erottimelle on monia käyttökohteita, joista tavallisimpana on kierrätyspolttoaineiden (RDF eli ”reffi”) valmistus. Siinä litteä ja pehmeä jae eli 2D-jae on lämpöarvoltaan parasta. Tällöin ballistisella erottelulla varmistetaan, että kovat kappaleet, kuten kivi, tiili tai metalli ei voi pomppia epäpuhtauksille herkkään jälkimurskaimeen.
Etuna tuuliseulaan on, että hienoaines seuloontuu samalla pois. Mikäli biojätettä on joukossa vähän, erillistä seulaa ei tarvita. Erottelutulos pysyy tasaisena vaikka jakeiden paino vaihtelisi.
Ballistor- ballistinen erotin on usein materiaalivirran jakajana myös monivaiheisissa lajittelulinjastoissa. Alitteeseen pomppiva 3D-jae on kolmiulotteista, selkeää ja kouriintuntuvaa. 3D on helppoa lajiteltavaa jatkossa muun tyyppisille erottimille. 2D-jae on paljon pinta-alaa tarvitseva ja muuhun materiaaliin helposti takertuva mutta sen erottelussa Ballistor on ylivoimainen.
-
Ballistor luokittelee litteän ja pehmeän jakeen erilleen muusta materiaalista ja seuloo samalla hienoainekset pois
Kuvassa Komptech BALLISTOR 6400.
-
Ballistor on hyvä ratkaisu pienempään laitokseen tai linjastoon, koska yhdellä koneella saadaan kolmea ominaisuuksiltaan erilaista jaetta.
Kuvassa Ballistor 4300:sen erottelutaso, seulalevyjä saa eri silmäko’oilla.
-