Kiteeläinen BioKymppi Oy on biojätealan pitkän linjan toimija, joka on erikoistunut jalostamaan biohajoavista jätteistä ja lietteistä märkämädätysprosessilla biokaasua, lannoitteita ja sähköä.

Kotitalouksien ja elintarviketeollisuuden biojätteiden sujuvan esikäsittelyn varmistamiseksi BioKymppi hankki vuodenvaihteessa 2010–2011 Vimelcosta biojätteiden esimurskaimeksi Ulster Shredders U-45LB -murskaimen. Hidaskäyntinen, kaksitelainen Ulster-murskain leikkaa ja murskaa biojätteen luotettavasti eikä vaurioidu kovista epäpuhtauksista. Se pärjää kelvollisesti biohajoavien pussien kanssa, mikä monissa koneissa tuottaa suuria ongelmia. Leikkaavassa murskauksessa muovipakkaukset jäävät selkeiksi, irtonaisiksi palasiksi, joten ne erottuvat hyvin prosessin seuraavassa vaiheessa.

Ulster U-45LB ja Mastermag (Bunting) PCB -magneettierotin

Ensimmäinen Ulster Shredders U-45LB, toimitus
sisälsi myös Mastermag PCB -magneetin ja kuljettimia.
Aloituskuvassa on uusi U-45LB sähkökaappeineen.

Yhdeksän vuoden ja kahden teräkiekkojen vaihdon jälkeen murskain on yhä iskussa. Kasvavien käsittelymäärien takia seuraava perushuolto on kuitenkin tehtävä huoltoseisokki minimoiden, joten viime lokakuussa Kiteelle saapui uusi vastaava Ulster U-45LB. Se otetaan käyttöön, kun tänä talvena vanha murskain seuraavan kerran irrotetaan perushuoltoa varten.
Lähitulevaisuudessa BioKympillä on suunnitelmissa laajentaa pakattujen ja erilliskerättyjen biojätteiden vastaanottoa tuplaamalla vastaanottokapasiteetti. Tällöin molemmat murskat tulevat tuotannolliseen käyttöön.

Ulster Shredders muovimurskaimena

Ulster Shredders -musrkaimia on 20-tonnisesta U-200-mallista miltei pöytälaatikon kokoiseen, neljän kilowartin U-5-malliin, teräkiekkoja on eri paksuisia ja erilaisilla koukuilla käyttötarkoituksen mukaan. Perusidea on kuitenkin kaikissa Ulster Shreddersin murskaimissa sama – kaksitelainen, hidaskäyntinen, leikkaava murskaus. Tästä huolimatta käyttökohteet ovat hyvin moninaiset: Parin viime vuoden aikana Vimelco on toimittanut Ulster-murskaimia biojätteen lisäksi öljykanistereille, piirilevyille, keräyspaperille ja -pahville, IBC-konteille, peltipurkeille, öljynsuodattimille ja akuille.

LR 11.12.2019. Lisätietoja Laurilta 050 456 8143