• +358 50 456 8157
 • etunimi.sukunimi@vimelco.fi
 • Bunting (Mastermag) -pyörrevirtaerotin

  Buntingin ( ex. Master Magnetsin) ECS-sarjan tuotteet ovat tehokkaita pyörrevirtaerottimia (eddy current separator). Pyörrevirtaerotinta käytetään ”ei-rautametallien” eli sähköä johtavien, ei-ferromagneettisten materiaalien erotteluun muusta materiaalista.*

  Pyörrevirtaerottelu perustuu kuljetinhihnaan, jonka pudotuspään ohuen mutta lujan hihnarummun sisällä pyörii suurella nopeudella moninapainen neo-magneettiroottori.

  Pyörrevirtaerottimen toimintaperiaate

  Erotinroottorin neodyymimagneettinavat on aseteltu roottoriin niin, että ulkopinnalla on vuorottain plus- ja miinusnapa. Roottorin pyöriessä nopeasti ne synnyttävät ympärille muuttuvan magneettikentän, joka saattaa kenttään kulkeutuvien metallien (sähköä johtavien materiaalien) pinnan elektronit pyörremäisen liikkeeseen, eli aikaansaa sähkövirran. Pyörrevirta indusoi ympärilleen oman magneettikentän. Kentän ollessa erivaiheinen roottorin magneettikentän kanssa syntyy roottoria hylkivä voima, repulsio. Suurimmassa osassa ei-rautametalleja, eli ns. dia- ja paramagneettisissa metalleissa ja lejeeringeissä, kuten alumiini, kupari, messinki, sinkki, pronssi, lyijy ja hopea, tämä voima on hylkivä.

  Kevyen painon ja hyvän sähkönjohtavuuden takia tavallisista metalleista parhaiten erottuu alumiini. Erottelun tehokkuuteen vaikuttaa laadukkaan suunnittelun lisäksi magneettinapojen voimakkuus (intensiteetti), napojen määrä ja roottorin pyörintänopeus. Bunting ECS:ssä nämä tekijät ovat kohdallaan, joten myös kuparia ja sinkkiä saadaan eroteltua.

  Toimiva pyörrevirtaerottelu edellyttää, että materiaali kulkee erotinhihnalla yksikerroksisena patjana. Siksi pyörrevirtaerottimen kuljetin on yleensä leveämpi kuin materiaalia sille tuova kuljetin.

  Bunting ECS pyörrevirtaerotin

  Saat meiltä Bunting ECS -pyörrevirtaerottimet valmiina pakettina tärysyöttimellä, jakokammiolla ja säädettävällä jakolevyllä. Toimitukseen sisältyy myös sähköohjauskaappi, josta voidaan säätää niin roottorin kuin kuljetinhihnan nopeutta.

  Bunting valmistaa erottimia sekä samankeskisellä (konsentrinen) että epäkeskisellä (eksentrinen) erotinroottorilla. Eksentrinen erotinroottori on hieman huolettomampi, jos syötteen joukossa on rautametalleja. Magneettisen raudan tarkka erottelu on yleensä joka tapauksessa järkevää ennen pyörrevirtaerottelua. Bunting ECS:n saakin lisävarusteltuna tärysyöttimen ja erotinhihnan väliin asennetulla rumpumagneetilla.

  *) Erikoissovelluksissa pyörrevirtaerottelua voidaan käyttää myös rautametallien erotteluun, koska erotin vetää näitä puoleensa ja hylkii muita metalleja. Normaalitilanteessa pyörrevirtaerotin vetää rautaa kuitenkin liian voimakkaasti puoleensa, joten rautametallit erotellaan ensin pois magneettierottimella.

  Bunting ECS 100

  Rumpumagneettierottimella lisävarusteltu Bunting ECS