• +358 50 456 8157
 • etunimi.sukunimi@vimelco.fi
 • CLARITY – Optiset erottimet

  Itävaltalaisen Binder+Co’n kansainvälisen menestyksen taustalla ovat seulonta-, lajittelu- ja kuivaustekniikan koneet.

  Vuonna 1989 Binder toimitti ensimmäiset koneensa jätteen kierrätykseen liittyen, tarkemmin sanoen erilaisten lasilaatujen erotteluun. Kyseinen kone oli optinen erotin, täysin tuntematon laite jätealalla silloin.

  Clarity optinen erotin

  CLARITY-erotinten käyttö alkoi lasinerottelusta. Sensoritekniikkaa ja algoritmeja kehittämällä ja yhdistelemällä saman mallista konetta käytetään nykyisin myös metallien, elektroniikkaromun, murskatun muovin ja kuonan erottelussa.

  Materiaali syötetään esimerkiksi tärysyöttimellä erottimen pudotusluiskalle. Anturit lukevat valaistua, putoavaa materiaalia, tietokone analysoi eroteltavat partikkelit sekunnin tuhannesosissa ja antaa komennot suutinpalkille, jonka ilmasuihkut ohjaavat halutun värin tai koostumuksen partikkelit omaan pudotuskammioon. Suutinpalkkeja voi olla kaksi peräkkäistä.

  CLARITY soveltuu erottelemaan partikkeleja noin 100mm koosta jopa 1mm kokoon asti. Paras suutinpalkki ei kuitenkaan ole samanlainen 100mm ja 1mm jakeille, joten jos syötteen palakokojakauma on suuri, on seulonnalla kavennettava palakokojakauma sopivaksi.

  Viimeisin malli CLARITY Complete yhdistää eri anturitekniikat ja yksi kone pystyy erottelemaan erilaiset epäpuhtaudet. Ternäärinen (kolmijakeinen) malli pystyy siis kirkkaan ja värillisen lasin luokittelun lisäksi poistamaan samassa vaiheessa esim. lyijylasin (kristallilasi), metallit sekä muovit.

  Jos erottelutarpeesi koskee sekalaista, karkeampaa jätettä, esimerkiksi muovien erottelua esimurskatusta, yli 80mm palakoon jätteestä, oikea kone on täällä esitelty Pellenc ST Mistral.

  MINEXX optiset erottimet

  MINEXX on Clarityn vastine kiviainespuolelle, joka korkearesoluutiokameroiden avulla erottelee arvomineraaleja, kuten kvartsia, kalkkisälpää, talkkia, kalkkikiveä ym. malmeja ja suoloja. Keskeisin ominaisuus on mineraalien erilainen väri, mutta muitakin ominaisuuksia lukevia antureita käytetään.

  CLARITY Multiway

  Puhtaiden erilliskerättyjen tai laitosprosessin hyvin esilajittelemien jakeiden erottelussa ainutlaatuinen erotin on Clarity Multiway, jossa erityskuljettimen lävitse puhaltavat suuttimet kykenevät yhdessä laitteessa erottelemaan jopa kuusi eri jaetta.

  CLARITY – optinen erotin Bivitec-seulan jälkeen

  MINEXX-mineraalierotin, jossa yhteen koneeseen on asennettu
  rinnakkaiset, eri palakoolle sopivat erotinlinjat.

  Clarity Multiway sopii esimerkiksi erilaisten pakkausten
  erotteluun toisistaan.

  CLARITY erottelemassa muovirouhetta

  MINEXX kiviainesten erottelussa