Itävaltalaisen Komptechin nosti suurten prosessikoneiden valmistajien sarjaan 1990-luvun lopulla kehitetty yksitelainen, hidaskäyntinen jätemurskain Terminator. Nyt Terminatoreja on valmistettu yli 800 ja paljon on tuotekehitystä tapahtunut, mutta parhaan esimurskaimen periaatteet siinä ovat olleet aina: Hydraulinen voimansiirto, jolloin vääntö kasvaa telan nopeuden hidastuessa, automaattinen peruutus, säädettävä pyörimisnopeus, hydraulisesti säädettävä murskausväli ja nopeasti vaihdettavat murskainhampaat.

Terminatorissa on kompaktista rakenteesta huolimatta suuri, taittuvilla laidoilla varustettu syötin sekä kolmimetrinen, halkaisijaltaan yli metrin murskaintela, joten päästään suureen murskauskapasiteettiin.

Paras ominaisuus valkenee käyttäjälle kuitenkin ajan kanssa: toimintavarmuus ja huoltotöiden helppous. Pysäytettynä murskaintelan vastaseinän voi avata kokonaan, jolloin mahdollinen murskautumaton kappale putoaa maahan. Myös hampaat voidaan näin vaihtaa maasta käsin.

Säädettävän murskausvälin lisäksi Terminatoriin on erilaisia murskainyksikköjä halutun murskauskarkeuden mukaan.

Terminator xtron ja e-mobile

Uusi Terminator-malli on sähkökäyttöinen mutta koukkulava- tai trailerialustalla ketterästi liikkuva e-mobile. Konetilassa on huoltovapaa sähkömoottori diesel-moottorin sijaan ja myös sähköohjauskaappi on sovitettu murskaimen runkoon.

Crambo e-mobile -sähkökäyttöinen puumurskain

Terminatorin sisarmurskain Crambo Hook e-mobile -versiona

Terminator xtron - jäte- ja puumurskain

Niin jätteille kuin luonnonpuulle hyvin soveltuva Terminator xtron Trailer-alustalla, myös tela-alusta on valittavissa.

 

Toinen uusi Terminator-malli xtron vastaa niiden käyttäjien tarpeeseen, jotka murskaavat kaikenlaisten jätteiden lisäksi myös luonnonpuuta.  Sen V-murskainyksikön hampaat ovat korkeammat ja aggressiivisemmat kuin perinteisen Terminatorin, joten se kahmii tehokkaasti myös risuja, metsätähdettä ja muuta luonnonpuuta, myös arinat voidaan lisätä telan alle palakokoa tasaamaan.

Kehitystyö hydraulisessa voimansiirtojärjestelmässä tuo 40% lisää vääntövoimaa samalla moottoriteholla, joten suuremmasta vastavoimasta huolimatta murskaus on tehokasta.

Kiinteä Terminator

Hyvien ominaisuuksiensa takia Terminator on suosittu myös kiinteänä jätelaitosmurskaimena. Vaihtoehtona on sähköhydraulisen järjestelmän lisäksi suoravoimansiirtoon perustuva Direct-malli, jossa peruutusominaisuus on säilytetty erityisen peruutusvaihteen avulla.

Terminator Direct SL - kiinteä jätemurskain

Terminator Direct SL

Aivan uusi vaihtoehto kiinteäksi Terminatoriksi on Direct SL -malli. Sen voimansiirto perustuu telan molemmin puolin oleviin reluktanssimoottoreihin. Tällaisen moottorin nerokkuus on sähköohjausjärjestelmässä, joten itse moottori ylikuormakytkimineen on kompakti ja pölyiseenkin tilaan soveltuva. Järjestelmä tarjoaa murskaimelle portaattoman nopeussäädön ja lisäksi nopeus reagoi kuormaan, joten saavutetaan hyvä kapasiteetti myös vaikeasti murskautuville materiaaleille.

 

Lisätietoja Lauri Rahikainen, 050 456 8143