Komptech Terminator Hook -mallin jätemurskainTarvitsetko jätemurskainta? Onko uuden murskaimen toimitusaika liian pitkä? Juuri oikea ratkaisu tilanteeseesi saattaa olla Komptechin jätemurskain Terminator 3400S Hook. Uusi sellainen on saapunut Vimelcon varastoon, kiinnostuitko?
No, minäpä kerron, mikä on Terminator:

Komptechin nosti prosessikoneiden suurten valmistajien sarjaan 1990-luvun lopulla kehitetty yksitelainen, hidaskäyntinen jätemurskain. Murskain kehitettiin Komptechin kotiseudulla, Steiermarkin osavaltion keskuskaupunkia Grazia ympäröivien vuorten juurella, josta on kotoisin toinenkin suuruus, kehonrakentaja ja näyttelijä Arnold Schwarzenegger. Hänen vuoden 1991 suurmenestyselokuvan insipiroimana murskain sai (kun Orion Picturesilta oli ensin saatu lupa) nimen Terminator.

Heti toimitettavissa oleva malli 3400S Hook on kuvan kaltainen, mutta koukkulava-alustalla siirreltävä.

Nyt Terminatoreja on valmistettu noin 900 ja paljon on tuotekehitystä tapahtunut, mutta parhaan esimurskaimen periaatteet siinä ovat olleet aina: Hydraulinen voimansiirto, jolloin vääntö kasvaa telan nopeuden hidastuessa, automaattinen peruutus, säädettävä pyörimisnopeus, hydraulisesti säädettävä murskausväli ja nopeasti vaihdettavat murskainhampaat.

Kaiken jätteen luotettava murskain

Terminatorissa on kompaktista rakenteesta huolimatta suuri, taittuvilla laidoilla varustettu kita sekä kolmimetrinen, halkaisijaltaan yli metrin murskaintela, joten päästään suureen murskauskapasiteettiin. Se soveltuu erinomaiseksi esimurskaimeksi kaikenlaisille jätteelle: rakennusjätteelle, kotitalousjätteelle ja jätepuulle sekä lukemattomille erityisjakeille, kuten kipsilevylle, renkaille ja biojätteille.

Paras ominaisuus valkenee käyttäjälle kuitenkin ajan kanssa: toimintavarmuus ja huoltotöiden helppous. Pysäytettynä murskaintelan vastaseinän voi avata kokonaan, jolloin mahdollinen murskautumaton kappale putoaa maahan. Myös hampaat voidaan näin vaihtaa maasta käsin.

Terminatorin eri murskainyksikkömallit

Varastoomme saapuneessa Terminatorissa on F-mallin murskainyksikkö

Säädettävän murskausvälin lisäksi Terminatoriin on erilaisia murskainyksikköjä halutun murskauskarkeuden mukaan.

Terminator xtron ja e-mobile

Viimeisin Terminator-malli on sähkökäyttöinen mutta koukkulava- tai trailerialustalla ketterästi liikkuva e-mobile. Konetilassa on huoltovapaa sähkömoottori diesel-moottorin sijaan ja myös sähköohjauskaappi on sovitettu murskaimen runkoon.

Crambo e-mobile -sähkökäyttöinen puumurskain

Terminatorin sisarmurskain Crambo Hook e-mobile -versiona

Terminator xtron - jäte- ja puumurskain

Niin jätteille kuin luonnonpuulle hyvin soveltuva Terminator xtron Trailer-alustalla, myös tela-alusta on valittavissa.

Toinen uusi Terminator-malli xtron vastaa niiden käyttäjien tarpeeseen, jotka murskaavat kaikenlaisten jätteiden lisäksi myös luonnonpuuta.  Sen V-murskainyksikön hampaat ovat korkeammat ja aggressiivisemmat kuin perinteisen Terminatorin, joten se kahmii tehokkaasti myös risuja, metsätähdettä ja muuta luonnonpuuta, myös arinat voidaan lisätä telan alle palakokoa tasaamaan.

Kehitystyö hydraulisessa voimansiirtojärjestelmässä tuo 40% lisää vääntövoimaa samalla moottoriteholla, joten suuremmasta vastavoimasta huolimatta murskaus on tehokasta.

Kiinteä Terminator

Hyvien ominaisuuksiensa takia Terminator on suosittu myös kiinteänä jätelaitosmurskaimena. Vaihtoehtona on sähköhydraulisen järjestelmän lisäksi suoravoimansiirtoon perustuva Direct-malli, jossa peruutusominaisuus on säilytetty erityisen peruutusvaihteen avulla.

Terminator Direct SL - kiinteä jätemurskain

Terminator Direct SL

Viimeisin vaihtoehto kiinteäksi Terminatoriksi on Direct SL -malli. Sen voimansiirto perustuu telan molemmin puolin oleviin reluktanssimoottoreihin. Tällaisen moottorin nerokkuus on sähköohjausjärjestelmässä, joten itse moottori ylikuormakytkimineen on kompakti ja pölyiseenkin tilaan soveltuva. Järjestelmä tarjoaa murskaimelle portaattoman nopeussäädön optimoidulla energiatehokkuudella ja lisäksi nopeus reagoi kuormaan, joten saavutetaan hyvä kapasiteetti myös vaikeasti murskautuville materiaaleille.

 

Tervetuloa Hyvinkäälle tutustumaan Terminator-jätemurskaimeen!
Lisätietoja: Lauri Rahikainen, 050 456 8143

(muokattu alkuperin 6.10.2021 kirjoitetusta artikkelista)