Lahden seudun jätteille yksi Suomen edistyksellisimmistä kierrätyslaitoksista

Vimelco toimittaa Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:lle mittavan, materiaalinkierrätystä edistävän lajittelulaitoksen.

Uusi LATE-lajittelulaitos on mitoitettu 66000 jätetonnille vuodessa ja se käsittelee erilaisia sekalaisia jätejakeita eräajona.

Mekaanisen esikäsittelyn hoitavat Komptechin Terminator Direct -murskain, 22/78- ja 22/55-rumpuseulat ja kaksi Ballistor 4300 -erotinta sekä CityEquipin toimittama WS-2-tuuliseula. Metallit erottelee Master Magnetsin kaksi PIL-magneettierotinta ja ECS-pyörrevirtaerotinta. Kaksi hyvin esikäsiteltyä jaetta kulkevat lopuksi neljälle Pellenc ST:n optiselle Mistral-erottimelle, jotka erottelevat jakeesta muovijakeita ja kuituja materiaalikierrätykseen. Lisäksi vanhemmalle MURRE-laitokselle kulkeutuu kierrätyspolttoaineeksi murskattava jae ja tuulierottelu poistaa epäorgaanisen, palamattoman jakeen. Näin ollen sekalainen jäte saadaan sekä laadullisesti että määrällisesti hyvin hyödynnettyä, mikä alun alkaenkin oli PHJ:n keskeinen tavoite.

Vimelcon Kujalan-asennustyömaa 21.6.'16

Projektissa Vimelcon keskeisimpänä kumppanina on ollut pitkäaikainen ja läheinen päämiehemme, itävaltalainen Komptech. Vaikka myös muissa laitoksen keskeisissä koneissa Vimelco luottaa eurooppalaisiin päämiehiinsä, jotka ovat alansa johtavia ja tuotekehityksen kärjessä olevia laitetoimittajia, on laitoksen kotimaisuusaste myös merkittävä. Laitoksen 30 hihnakuljetinta on toimittanut Ferroplan Orimattilasta, myös koneiden tuki- ja huoltorakenteet sekä pölynpoistojärjestelmä on suunniteltu ja toimitettu kotimaisin voimin, samoin monet pienemmät alihankinnat.

Tiedotetta kirjoitettaessa 22.6.’16 mekaaniset asennukset olivat viimeistelyä vaille valmiina ja sähkötyöt hyvässä vauhdissa. Näitä seuraa viikkojen testaus-, koulutus- ja koeajovaihe ja tuotannolliseen koekäyttöön päästään loppukesästä.

LR 22.6.2015